“Ημερίδα για τον Αθλητισμό και τις Αναπτυξιακές Ηλικίες – Ο Ρόλος του ΑΣΑΕΔ στην Εκπαίδευση”

Ο αθλητισμός, επιδρά θετικά σε κοινωνικό επίπεδο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο, στο σχολείο, καθώς αποτελεί ένα ισχυρό μέσο προαγωγής της υγείας, της ευεξίας, της χαράς, του ενθουσιασμού, της κοινωνικοποίησης, της ανάπτυξης και καλλιέργειας αξιών, της ενίσχυσης της προσωπικότητας και της ανάδειξης των θετικών χαρακτηριστικών του ατόμου. Επίσης, ο αθλητισμός σε παιδαγωγικό επίπεδο διδάσκει βασικές αρχές συνεργασίας, πολιτισμένης αντιπαράθεσης και τρόπους συμπεριφοράς.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται με τη συνδρομή του ΑΣΑΕΔ και αφορούν στον τομέα της εκπαίδευσης, αξιοποιήθηκαν κάποιες ιστορίες από τον αθλητισμό που διδάσκουν αξίες, μέσα από τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, συγγραφής βιβλίου και αξιοποίησης αθλητικών ιστοριών μέσα στην τάξη.

Οι δύο ταινίες μικρού μήκους, “Το Χρυσό Μετάλλιο” σε σκηνοθεσία Σπύρου Βρεττου και η ταινία “Shun” σε σκηνοθεσία της Σοφίας Κάρκα, όπως και το βιβλίο “Εκείνος που Ελπίζει δε Χάνει Ποτέ” της Άννας Μέριανου δημιουργήθηκαν για εκπαιδευτικούς σκοπούς στα πλαίσια της Ημερίδας για τον Αθλητισμό και τις Αναπτυξιακές Ηλικίες που πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018 στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Όλοι οι συντελεστές εργάστηκαν εθελοντικά και αφιλοκερδώς για τη δημιουργία τους.

Οι παιδαγωγοί Θεοδώρου Αγγελική, Καρασαββίδου Πανδώρα, Φουρτούνα Αικατερίνη και 
Χασιώτη Δήμητρα αξιοποίησαν μέσα στην τάξη (στο 2ο Νηπιαγωγείο Πεύκων) δύο αληθινές αθλητικές ιστορίες και ένα ποίημα, με σκοπό να συσχετίσει και να αναδείξει ανθρώπινες αξίες όπως: το «ευ αγωνίζεσθαι», την ομαδικότητα , την αλληλοβοήθεια, τη φιλία, την ανθρωπιά. 

Με το πέρας του προγράμματος παρατηρήθηκε μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, συμπεριφορών στο παιχνίδι τους (π.χ. αποδοχή ήττας, δισταγμός στη συμμετοχή, παραχώρηση του δικού μου παιχνιδιού και διεκδίκηση του κοινού παιχνιδιού).Εντέλει, αναδείχθηκε η αξία της συμμετοχής και όχι του αποτελέσματος.

Ταινία μικρού μήκους: «Το Χρυσό μετάλλιο»
Σκηνοθεσία: Σπύρος Βρεττός
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=D_bnhk7dlDs

Η Μιχαέλα είναι μια αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής που θέλει να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο…

Η ταινία βασίστηκε στην φράση “υπάρχουν μόνον δύο εκδοχές. «Ή κερδίζεις, ή βοηθάς κάποιον άλλον να κερδίσει».. .

Ταινία μικρού μήκους: «Shun»

Αθλητική Ιστορία Shun Fujimoto

Σκηνοθεσία: Σοφία Κάρκα
https://vimeo.com/298577747

O Σαν Φουτζιμότο είναι χρυσός Ολυμπιονίκης με την ομάδα της Ιαπωνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ. Η ιστορία του ενισχύει αξίες και συναισθήματα όπως συνεργασία, φιλία, αγάπη για τον αθλητισμό αλλά και αυτοθυσία.
Η ταινία προβάλλεται από το κανάλι του Vimeo.

Βιβλίο: “Εκείνος που ελπίζει δε χάνει ποτέ”
Συγγραφέας: Άννα Μέριανου

Το παιδικό βιβλίο πραγματεύεται τη Ζωή του Στέλιου Κυριακίδη και τον αγώνα που έδωσε για να συμμετέχει στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Υπεύθυνος Δραστηριοτήτων
Επσγος Ταμπάκος Δημοσθένης
Τμήμα Σχεδιασμού – Μελετών & Ερευνών ΑΣΑΕΔ

Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος ιστότοπου, όπως - ενδεικτικά - κείμενα, φωτογραφίες, πολυμέσα, γραφικά, κ.λ.π), πλην των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων), αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ). Δεν επιτρέπεται στον χρήστη/επισκέπτη η με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή ρητή άδεια του ΑΣΑΕΔ, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διάθεση, διανομή, έκδοση, εμπορική εκμετάλλευση, μετάδοση, μετάφραση, συναλλαγή ή πώληση, τροποποίηση, τμηματικά ή περιληπτικά, μερικώς ή ολικά του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου του παρόντος ιστοτόπου, σε διαφορετική περίπτωση αποδέχεται πως ευθύνεται αποκλειστικά για την αποζημίωση του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Η πλοήγηση και παραμονή στον παρόντα ιστότοπο συνιστά έμπρακτη και χωρίς επιφύλαξη αποδοχή των Όρων Χρήσης.