Ιστορία

Από την ίδρυση ακόμη του πρώτου Ελληνικού τακτικού στρατού, μία από τις βασικότερες ασχολίες της ηγεσίας του νεότευκτου ελληνικού κράτους, ήταν ο αθλητισμός. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το 1825, οι δάσκαλοι των σχολείων της μόλις απελεύθερης Αθήνας, οδηγούσαν τους μαθητές τους στους πρόποδες της Ακρόπολης, για να παρακολουθήσουν τον Γάλλο διοικητή του Ελληνικού στρατού, Στρατηγό Κάρολο Φαβιέρο να γυμνάζει τα στρατεύματά του. Με αυτόν τον τρόπο πίστευαν ότι ανέβαινε το ηθικό και το πατριωτικό αίσθημα των ελληνοπαίδων.

Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι οι πρώτοι επίσημοι αθλητικοί αγώνες στο νέο ελληνικό κράτος οργανώθηκαν από τον Στρατό. Στις 8 Οκτωβρίου 1828, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού τακτικού στρατού, Γάλλος Συνταγματάρχης Αλφόνς Τρεζέλ, οργάνωσε αγώνες σε τρία αθλήματα στην περιοχή των Μεγάρων επ’ ευκαιρίας της επετείου της ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Η διοργάνωση αυτή καταγράφηκε και στη Γενική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η διάδοση της σωματικής αγωγής και του αθλητισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη ολυμπιονικών από τις τάξεις του Στρατού κατά τη διάρκεια των Α΄ Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα.

Μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου οργανώθηκαν και διεξήχθησαν οι πρώτοι διασυμμαχικοί στρατιωτικοί αγώνες, στο Παρίσι, τον Ιούλιο του 1919. Η Ελλάδα, με επιστολή του Αρχηγού του Α΄ΣΣ, Αντιστράτηγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Στρατηγού Pershing και αποδέχτηκε εγκάρδια την πρόσκληση για συμμετοχή προτείνοντας τη δάφνη της Ολυμπίας και έναν κλάδο ελαίας από την ιερή ελιά της Ακροπόλεως, να είναι ανάμεσα στα άλλα βραβεία, θεωρώντας τους σύγχρονους αγώνες, ως συνέχεια των αγώνων της Αρχαίας Ελλάδας».

Έτσι λοιπόν, οι ελληνικές ΕΔ, στα πλαίσια της συμμετοχής αλλά και της συμβολής στην οργάνωση των αγώνων, διέθεσαν Αξιωματικούς και Οπλίτες. Οι 85 αθλητές που επιλέχτηκαν, προπονήθηκαν για δέκα ημέρες στο Παναθηναϊκό Στάδιο, πριν ξεκινήσουν για το Παρίσι.

Έλληνες Αξιωματικοί χρησιμοποιήθηκαν ως κριτές σε διάφορα αθλήματα και ως μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής των αγώνων. Στον αγωνιστικό τομέα, τα αποτελέσματα της ελληνικής αποστολής ήταν από μέτρια έως κακά, με μοναδική εξαίρεση το χάλκινο μετάλλιο του Υπολοχαγού Ευστάθιου Ζηργάνου στο ακόντιο και η τέταρτη θέση του ιδίου στη ρίψη χειροβομβίδας. Άσχετα με την πενιχρή συγκομιδή μεταλλίων, η συμμετοχή των Ελλήνων στο στίβο και στη ξιφασκία σχολιάστηκε ευμενώς και με θαυμασμό από την Οργανωτική Επιτροπή.

Με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την απελευθέρωση της Ελλάδας από την τριπλή κατοχή, οι ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αντιλαμβάνεται την ανάγκη αναδιοργάνωσης του στρατεύματος, αλλά και την προώθηση της Σωματικής Αγωγής και του Αθλητισμού. Ο Ταγματάρχης Χαρίλαος Τσεπαπαδάκης ορίστηκε Διευθυντής της Σχολής Φυσικής Αγωγής και ξεκίνησε την μελέτη για κατάρτιση εγχειριδίων στρατιωτικής φυσικής αγωγής.

Την 5η Ιουνίου 1948 (ΦΕΚ 90/τεύχος Β΄), συνίσταται η Ανωτέρα Συντονιστική Επιτροπή Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΑΕΔ) με πρώτο Διευθυντή το Σμηναγό Νικόλαο Γρηγοριάδη, με σκοπό:

  • Την ανάπτυξη της φυσικής αγωγής στις ΕΔ της χώρας, με τη σύνταξη αντίστοιχων κανονισμών,
  • την οργάνωση αθλητικών αγώνων, με σκοπό την άθληση και την ψυχαγωγία των στελεχών των ΕΔ, των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών και των στρατευσίμων και μέσω αυτών την ανάπτυξη της σωματικής αγωγής,
  • τη συμμετοχή και εκπροσώπηση της χώρας μας στους Διασυμμαχικούς και πάσης φύσεως Διεθνείς Στρατιωτικούς αγώνες.

Η ΑΣΕΑΕΔ άμεσα αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση δράσεων, τόσο για την διάδοση του αθλητισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο για την υποστήριξη της εξάπλωσης του αθλητισμού στην ελληνική κοινωνία της εποχής.

Οι φιλόδοξες προσπάθειες των πρωτεργατών της ΑΣΕΑΕΔ δεν πέρασαν απαρατήρητες από το Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού, το οποίο στις 8 Μαρτίου 1950 εντάσσει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών – μελών του.

Στις 9 Απριλίου 1968 με τον Αναγκαστικό Νόμο 349/1968 (ΦΕΚ 75/τεύχος Α’) η Ανωτέρα Συντονιστική Επιτροπή Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΑΕΔ), μετονομάζεται σε Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ).

Ακολούθως, με το ΝΔ 933/1971 (Α΄146/21 Απριλίου 1971), τροποποιούνται διατάξεις του ΑΝ 349/1968 «περί συστάσεως Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων», όπου μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται τότε Σώματα Ασφαλείας (Χωροφυλακή, Λιμενικό Σώμα, Αστυνομία Πόλεων και το Πυροσβεστικό Σώμα).

Σήμερα, το ΑΣΑΕΔ λειτουργεί με το άρθρο 18 του Ν.2913/2001 (ΦΕΚ 102/23 Μαΐου 2011 τεύχος Α΄) και με το ΠΔ 771/1975 (ΦΕΚ 249/ 22 Νοε 1975 τεύχος Α΄) «Περί Λειτουργίας και Διαχείρισης ΑΣΑΕΔ». Ο οργανωμένος στρατιωτικός αθλητισμός της χώρας μας λαμβάνει νέα δυναμική πορεία, τόσο στις εγχώριες δράσεις του όσο και στη διεθνή του παρουσία.

Πληθώρα διακεκριμένων αθλητών των ΕΔ και των ΣΑ, αγωνίζονται στα ελληνικά στάδια και εκπροσωπούν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε Διεθνείς Στρατιωτικές Διοργανώσεις (CISM, SHAPE, NATO, κ.ο.κ).