Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η Συμπολιτεία Ολυμπίας, με τη συνδρομή του Δήμου Ήλιδας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσω του ΑΣΑΕΔ, διοργάνωσε:
Ημερίδα στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών με θέμα: «Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας και ο ρόλος του στην ανάδειξη Ολυμπιακών Αξιών», την Τρίτη 9 Απριλίου 2019, προκειμένου να επιτευχθεί το ουσιαστικό νόημα της εκεχειρίας που συμβάλλει στη σύνδεση του θεσμού του Μονοπατιού της εκεχειρίας με τον σύγχρονο κόσμο και την ανάδειξης των ιδανικών της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της μεταλαμπάδευσης τους στους Νέους με στόχο την διάδοση των αξιών του Ολυμπισμού για ένα καλύτερο κόσμο.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, βραβεύθηκαν απόγονοι Ελλήνων Ολυμπιονικών:
- Tου Σπύρου Λούη, Χρυσού Ολυμπιονίκη του 1ου Μαραθωνίου Δρόμου.
- Του Χαρίλαου Βασιλάκου, 1ου Νικητή σε Μαραθώνιο Δρόμο.
- Του Στέλιου Κυριακίδη, Νικητή του Μαραθωνίου Βοστώνης.
καθώς και οι
- Γιάννης Κούρος, Σύγχρονος Φειδιππίδης και Δρομέας Υπεραποστάσεων,
- Γεωργία Χριστοδούλου, Πρώτη Ελληνίδα που συμμετείχε σε Μαραθώνιο,
- Γρηγόρης Λαμπράκης, πολιτικός / Μαραθωνοδρόμος της Ειρήνης και της Συμφιλίωσης των Λαών.
Την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 το «Δρόμο της Εκεχειρίας» από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία, μέσω του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας» προκειμένου να σταλεί το πανανθρώπινο μήνυμα της Ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.
Το ΑΣΑΕΔ είχε την Τεχνική υποστήριξη του εν λόγω δρόμου, στον οποίο συμμετείχαν 550 δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συγκεντρώθηκαν στην Αρχαία Ήλιδα. Κατόπιν αφού διάβηκαν το ιερό μονοπάτι της εκεχειρίας, απόστασης 49.8 χλμ., κατέληξαν στην Αρχαία Ολυμπία.
Ο κάθε δρομέας, έγινε αγγελιοφόρος του μηνύματος της εκεχειρίας που οδηγεί στην ειρήνη. Κατά τη διαδρομή του αγώνα οι δρομείς καταχειροκροτούνταν από τους κατοίκους των τοπικών διαμερισμάτων που από τα ξημερώματα ήταν δίπλα τους, προσφέροντάς τους με τοπικά εδέσματα, νερά, χυμούς και φρούτα. Είναι χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο όπου κατά την είσοδο των δρομέων στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, όλοι οι κάτοικοι χειροκρότησαν με ενθουσιασμό τους συμμετέχοντες στο Δρόμο της Εκεχειρίας.
Στόχο του ΑΣΑΕΔ αποτελεί η συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών των ΕΔ των κρατών – μελών του CISM αλλά και προσωπικού των ΕΔ άλλων κρατών που δεν είναι μέλη του.
Το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας», που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια – πριν την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας – προσδίδει ένα πρωτοποριακό και συμβολικό χαρακτήρα για την Ειρήνη, διατηρώντας τις πανανθρώπινες αξίες των προγόνων μας και ακολουθώντας το σκοπό ίδρυσης του CISM που είναι: Φιλία μέσω του Αθλητισμού «Friendship Τhrough Sport».