Η παχυσαρκία στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι επιπτώσεις της στη στρατολόγηση

Μετάφραση άρθρου:
Στρτης ΠΖ Μαλτέζος Λάμπρος

Πηγή:
Congressional Research Service / CRS Reports (congress.gov)
https://fas.org/sgp/crs/natsec/IF11708.pdf

Επιμέλεια:
ΜΠΥ Α΄Βαθμού Δόνδωρος Ιωάννης (ΓΕΝ)
Καθηγητής ΦΑ & Αθλητισμού
Τμήμα Σχεδιασμού – Ερευνών & Μελετών ΑΣΑΕΔ


Υπόβαθρο

Το Κογκρέσο έχει παρουσιάσει ένα διαρκές ενδιαφέρον ως προς τη διατήρηση ικανών στρατιωτικών δυνάμεων. Για το σκοπό αυτό, ένας πληθυσμός από υγιείς και κατάλληλους νεοσύλλεκτους αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της στρατιωτικής θητείας καθώς και για να πληρούνται οι ετήσιες απαιτήσεις που καθορίζονται από το Κογκρέσο. Αν και πολλές πτυχές της υγείας είναι σημαντικές, το 2016 η έκθεση του Υπουργείου Άμυνας (DOD) φανέρωσε ότι η παχυσαρκία αποτελούσε έναν από τους κύριους λόγους αποκλεισμού από την ένταξή στον Αμερικάνικο στρατό.

Η παχυσαρκία στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελεί ένα νέο ζήτημα. Μια αναφορά που δημοσιεύθηκε στα “Οικονομικά της Υγείας” το 2012 εκτίμησε ότι το ποσοστό της ηλικίας των ενηλίκων στελεχών του στρατού, που δεν ήταν κατάλληλοι για στράτευση λόγω του υπερβολικού σωματικού λίπους, υπερδιπλασιάστηκε για τους άνδρες και τριπλασιάστηκε για τις γυναίκες κατά τη περίοδο 1959-2008. Από το 2008, το ποσοστό των παχύσαρκων νέων συνεχίζει να αυξάνεται. Η αυξανόμενη αναλογία νέων παχύσαρκων Αμερικανών μειώνει τον αριθμό των κατάλληλων νεοσύλλεκτων για στρατολόγηση. Αυτή η τάση μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερες προκλήσεις όσον αφορά την στρατολόγηση ατόμων με μεγάλη εξειδίκευση με σκοπό να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η παχυσαρκία στις Ηνωμένες Πολιτείες

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ορίζουν την παχυσαρκία στα παιδιά (2 έως 19 ετών) με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με ή πάνω από το 95ο εκατοστημόριο για το ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) με βάση την ηλικία και το φύλο του παιδιού. Όσον αφορά τους ενήλικες, το CDC ταξινομεί την παχυσαρκία με ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο. Αν και το ΔΜΣ – η αναλογία βάρους σε κιλά διαιρούμενο με το ύψος σε τετραγωνικά μέτρα – δεν υπολογίζει το σωματικό λίπος άμεσα, αλλά συνδέεται έντονα με τις άμεσες μετρήσεις του σωματικού λίπους και των αρνητικών επιπτώσεων του στην υγεία.

Το 2017-2018, τα πιο πρόσφατα χρόνια για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα του CDC όσον αφορά τους ενήλικες, η συχνότητα της παχυσαρκίας – το ποσοστό του πληθυσμού που είναι παχύσαρκο σε μια δεδομένη χρονική περίοδο – άγγιζε το 42% σε ενήλικες (ηλικίας 20 ετών και άνω). Μεταξύ εφήβων (ηλικίας 12 έως 19 ετών), η συχνότητα της παχυσαρκίας άγγιζε το 21% το 2015-2016, τα πιο πρόσφατα χρόνια για τα οποία διατίθενται δεδομένα για την παιδική παχυσαρκία από το CDC. Αυτές οι εκτιμήσεις του CDC προέρχονται από δεδομένα της Έρευνας Εθνικής Υγείας και Εξέτασης Διατροφής (NHANES). Το NHANES αποτελείται από συνεντεύξεις συμμετεχόντων και σωματικές εξετάσεις.

Η παχυσαρκία επηρεάζει ορισμένους πληθυσμούς περισσότερο από άλλους. Για παράδειγμα, το 2015-2016, η συχνότητα της παχυσαρκίας ήταν στο 26% μεταξύ Ισπανόφωνων παιδιών και 22% μεταξύ μη Ισπανόφωνων μαύρων παιδιών, σε σύγκριση με το 14% των μη Ισπανόφωνων λευκών παιδιών. Το 2017-2018, οι μη Ισπανόφωνοι Μαύροι ενήλικες παρουσίασαν την υψηλότερη συχνότητα παχυσαρκίας (50%), ακολουθούμενοι από Ισπανόφωνους ενήλικες (45%) και μη Ισπανόφωνους λευκούς ενήλικες (42%).

Με βάση τη γεωγραφική τοποθεσία, η συχνότητα της παχυσαρκίας των ενηλίκων ήταν υψηλότερη (μεγαλύτερη από το 35% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ) σε Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Ιντιάνα, Κάνσας, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μίσιγκαν, Μισισίπι, Οκλαχόμα, Νότια Καρολίνα, Τενεσί και Δυτική Βιρτζίνια (βλέπε Σχήμα 1). Οι Μεσοδυτικές πολιτείες (34%) και ο Νότος (33%) αποτέλεσαν τις δύο περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά συχνότητας παχυσαρκίας.

Σχήμα 1. Συχνότητα της αυτό-αξιολόγησης της παχυσαρκίας μεταξύ ενήλικων Αμερικανών ανά πολιτεία και επικράτεια, 2019

Πηγή: CDC, “Χάρτες συχνότητας παχυσαρκίας ενηλίκων”, που βρέθηκαν στο https://www.cdc.gov/obesity/data/prevalence-maps.html.

Σημείωση: Δεδομένα που βασίζονται στο σύστημα παρακολούθησης παραγόντων κινδύνου συμπεριφοράς (BRFSS), το μεγαλύτερο, τηλεφωνικό σύστημα έρευνας υγείας στον κόσμο.

Στρατιωτικές προσπάθειες στρατολόγησης

Το “DOD Instruction 1304.26” καθορίζει τα ελάχιστα απαιτούμενα σωματικά πρότυπα στρατολόγησης και διατήρησης αυτών. Η στρατιωτική θητεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει πρόσθετες απαραίτητες προϋποθέσεις. Τα σωματικά πρότυπα στρατολόγησης ξεκίνησαν το 1775. Ο στρατός εξέδωσε τα πρώτα πρότυπα βάρους το 1887 για τους άνδρες και το 1942 για τις γυναίκες. Η αρχική λειτουργία αυτών των προτύπων αποσκοπούσε να αποκλείσει τα άτομα με χαμηλό βάρος. Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, πολύ περισσότεροι αιτούντες στρατιωτικής θητείας βρέθηκαν ακατάλληλοι για να αναλάβουν στρατιωτικά καθήκοντα λόγω υπερβολικού βάρους.

Από τη δεκαετία του 1970, τα ποσοστά του αποκλεισμού από την ένταξη στον στρατό που οφείλεται στην αδυναμία τήρησης των καθιερωμένων προτύπων βάρους έχουν αυξηθεί. Μια ανάλυση της εταιρείας RAND που αφορά την εξέλιξη όλων των εθελοντικών δυνάμεων αναφέρεται σχετικά με την αύξηση των ποσοστών αποκλεισμού λόγω σωματικού βάρους καθώς το προσχέδιο καταργήθηκε το 1972. Οι Στρατιωτικές Υπηρεσίες χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή μια δοκιμή σύνθεσης σώματος με βάση το ύψος και το βάρος για τον προσδιορισμό των ποσοστών του σωματικού λίπους. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούνται επίσης μετρήσεις στη μέση και το λαιμό για τον υπολογισμό των ποσοστών σωματικού λίπους στο Στρατό.

Για την επίτευξη των ετήσιων προσωπικών στόχων και τη συμπλήρωση των θέσεων του κατώτερου επιπέδου, οι στρατιωτικές υπηρεσίες εντάσσουν περίπου 175.000 νέα ενεργά καθήκοντα για τα μέλη της κάθε χρόνο. Οι στρατιωτικοί αξιωματικοί στρατολογούνται και αναλαμβάνουν καθήκοντα στην μεταξύ 18-24 ετών ηλικία. Το 11% βρίσκεται εντός αυτής της πληθυσμιακής ομάδας, ενώ το 47% των επιστρατεύσεων προέρχονται από αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Οι περισσότεροι νεοσύλλεκτοι που στρατολογούνται αυτοπροσδιορίζονται Λευκοί (72%). Η αμέσως επόμενη μεγαλύτερη ομάδα είναι οι Μαύροι (18%) ακολουθούμενη με μικρή διαφορά από την ομάδα ατόμων Ισπανικής καταγωγής (17%) .

Η πλειονότητα των νεοσύλλεκτων προέρχονται από το Νότο, με τις περιοχές της Δύσης, τα Κεντρικά του Βορά και τις Βορειοανατολικές περιοχές της Αμερικής να ακολουθούν (βλέπε Σχήμα 2). Όπως προαναφέρθηκε, οι Μεσοδυτικές πολιτείες και ο Νότος αποτελούν έως και σήμερα τις περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών με τα υψηλότερα ποσοστά συχνότητας παχυσαρκίας (βλέπε Σχήμα 1). Αυτή τη στιγμή, το 19% των ενήλικων Αμερικανών ηλικίας 18-24 ετών δεν πληρούν τα πρότυπα ένταξης στον αμερικανικό στρατό λόγω παχυσαρκίας. Όσοι δεν πληρούν τα πρότυπα σωματικού λίπους μπορούν να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις εάν μειώσουν το σωματικό τους λίπος μέσω της διατροφής και της άσκησης.

Σχήμα 2. Νεοσύλλεκτοι στρατού ανά περιοχή των ΗΠΑ

Πηγή: DOD, ” Εκπροσώπηση του πληθυσμού στις στρατιωτικές υπηρεσίες, Οικονομικό Έτος 2018″ στο https://www.cna.org/pop-rep/2018/appendixd/d_10.html.

Θέματα προς επίλυση για το Κογκρέσο 

Η υψηλή και αυξανόμενη συχνότητα της παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο στην στρατολόγηση. Η παχυσαρκία είναι ένας από τους κύριους ιατρικούς λόγους που οι νεαροί ενήλικες αποκλείονται από τον στρατό, αποτελώντας θέμα όσον αφορά την στρατολόγηση για πάνω από 30 χρόνια. Ο αντίκτυπος της αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας στον στρατό μπορεί να εξαρτάται από τον αριθμό των στρατιωτικών μελών που απαιτείται μελλοντικά. Δύο μελλοντικοί πιθανοί ελαφρυντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν μια πιθανή μείωση του αριθμού στόχου των προαπαιτούμενων προϋποθέσεων για στρατολόγηση και πιο επισημοποιημένων προγραμμάτων προ-στρατολόγησης που θα βοηθήσουν περισσότερα άτομα να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις του στρατού. Με έναν περιορισμένο στρατιωτικό αριθμό, ο αντίκτυπος της αύξησης της παχυσαρκίας πιθανότατα θα μειώσει τις υψηλές απαιτήσεις για στρατολόγηση που, λόγω των συνθηκών θα απαιτούνται πολλές επιπλέον στρατολογήσεις μελλοντικά.

Γιατί η παχυσαρκία έχει σημασία για το στρατό 

Μια μελέτη του Ινστιτούτου Ιατρικής (IOM, πλέον Εθνικές Ακαδημίες Ιατρικής) περιγράφει μια σύνδεση μεταξύ ατόμων με υψηλό βάρος και σωματικό λίπος και της χαμηλότερης εργασιακής απόδοσης σε ορισμένα στρατιωτικά επαγγέλματα με κόστος στο στρατό μεγαλύτερο των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως με μεγαλύτερες δαπάνες στο κομμάτι της υγειονομικής περίθαλψης και χαμηλότερη παραγωγικότητα. Τα χαμηλότερα επίπεδα καλής φυσικής κατάστασης έχουν επίσης συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών κατά τη βασική εκπαίδευση. Ιστορικά, το IOM βρήκε ότι από τους νεοσύλλεκτους που ξεπέρασαν τα πρότυπα βάρους-ύψους αλλά στη συνέχεια εντάχθηκαν στο στρατό επειδή πληρούσαν τα πρότυπα αργότερα ή πήραν απαλλαγή, το 80% παράτησε το στρατό πριν την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου θητείας του, αλλά μετά τις δαπάνες εκπαίδευσης. Μια ενημερωμένη ανάλυση σχετικά με τις συνήθειες των νεοσύλλεκτων που ήταν παχύσαρκοι, αλλά στη συνέχεια έχασαν αρκετό βάρος για να ανταποκριθούν στα πρότυπα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω κατανόηση των επιτυχημένων προγραμμάτων γυμναστικής.

Μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας στους νεοσύλλεκτους

Η παχυσαρκία θεωρείται προληπτική ασθένεια. Θα μπορούσε να αποτελεί ένα θέμα προς νομοθετική εξέταση. Δημοσιεύθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην Αμερική που περιλαμβάνουν βελτιωμένη ποιότητα και πρόσβαση στα τρόφιμα στα σχολεία, προγράμματα σχετικά με την άσκηση και τις διατροφικές συνήθειες των γονέων και των παιδιών, σχολικά μαθήματα εντατικής φυσικής αγωγής, κοινωνική υποστήριξη και χώρο για σωματική δραστηριότητα σε περιβάλλοντα της κοινότητας. Μερικά μέτρα, όπως το Πρόγραμμα φρέσκων φρούτων και λαχανικών του Υπουργείου Άμυνας, μια συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης Γεωργίας των ΗΠΑ, είναι ήδη σε θέση να φέρουν φρέσκα τρόφιμα σε σχολεία της Αμερικής. Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της διατροφής και της φυσικής κατάστασης στη νεολαία μπορεί να βελτιώσει την φυσική κατάσταση για υπηρέτηση στο στρατό.

Σχετικά καταστατικά και πολιτικές   Κεφάλαια 31 και 33, Τίτλος 10, Κωδικός ΗΠΑ DOD Οδηγία 1304.26, Πρότυπα προσόντων για στράτευση, ένταξη και κατάταξη, 26 Οκτωβρίου 2018   Προϊόντα CRS   Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου (CRS),Εστιασμένο IF11147, Βιβλίο βασικών γνώσεων: Καθήκοντα στρατολόγησης, από τον Lawrence Kapp   Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου (CRS), Αναφορά RL31297, Στρατολόγηση και Διατήρηση στην Ενεργό Στρατιωτική Δράση: Υπάρχουν προβλήματα;, από τον Lawrence Kapp  
Άλλες πηγές Cawley J και Maclean JC. Ακατάλληλος για στράτευση: Οι συνέπειες της αυξανόμενης παχυσαρκίας στη στρατολόγηση στις ΗΠΑ.Health Econ.2012. Νοέ. 21 (11): 1348-66.     Koehlmoos TP, Banaag A, Madsen CK και Adirim T. Η Παιδική Υγεία ως θέμα Εθνικής Ασφάλειας: Παχυσαρκία και Συμπεριφορικές Συνθήκες Υγείας μεταξύ Παιδιών Στρατιωτικών. Health Aff.2020 Οκτ. 39(10):1719-27.   Αποστολή: Ετοιμότητα. Κακή φυσική κατάσταση και Απροετοίμαστοι. 2018. Βρέθηκε στις http://www.strongnation.org   Yamane GK. Παχυσαρκία σε ενήλικες πολίτες: Πιθανός αντίκτυπος στην καταλληλότητα για στρατολόγηση στον Αμερικάνικο στρατό. Mil Med. 2007 Nov; 172(11):1160-5.

Αποποίηση ευθυνών

Αυτό το έγγραφο εκπονήθηκε από την Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου (CRS). Η CRS χρησιμεύει ως μια αμερόληπτη υπηρεσία κοινού προσωπικού όσον αφορά τις επιτροπές και τα μέλη του Κογκρέσου. Λειτουργεί αποκλειστικά με εντολή και υπό τη διεύθυνση του Κογκρέσου. Οι πληροφορίες μιας αναφοράς της CRS δεν πρέπει να βασίζεται σε άλλους σκοπούς εκτός από την κατανόηση των πληροφοριών από το κοινό οι οποίες διατίθενται από την CRS σε Μέλη του Κογκρέσου σε σχέση με τον θεσμικό ρόλο της CRS. Οι αναφορές της CRS, ως έργο της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν υπόκεινται σε προστασία πνευματικών δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οποιαδήποτε αναφορά της CRS μπορεί να αναπαραχθεί και να διανεμηθεί στο σύνολό της χωρίς παραχώρηση άδειας από την CRS. Ωστόσο, καθώς η αναφορά της CRS μπορεί να περιλαμβάνει εικόνες ή υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα από τρίτο μέρος, ενδέχεται να χρειαστεί να λάβετε την άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων, εάν επιθυμείτε να αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο το υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος ιστότοπου, όπως - ενδεικτικά - κείμενα, φωτογραφίες, πολυμέσα, γραφικά, κ.λ.π), πλην των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων), αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ). Δεν επιτρέπεται στον χρήστη/επισκέπτη η με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή ρητή άδεια του ΑΣΑΕΔ, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διάθεση, διανομή, έκδοση, εμπορική εκμετάλλευση, μετάδοση, μετάφραση, συναλλαγή ή πώληση, τροποποίηση, τμηματικά ή περιληπτικά, μερικώς ή ολικά του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου του παρόντος ιστοτόπου, σε διαφορετική περίπτωση αποδέχεται πως ευθύνεται αποκλειστικά για την αποζημίωση του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Η πλοήγηση και παραμονή στον παρόντα ιστότοπο συνιστά έμπρακτη και χωρίς επιφύλαξη αποδοχή των Όρων Χρήσης.