«Δρόμος Εκεχειρίας, Δρόμος του Κλεοσθένη»

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί ο «Δρόμος Εκεχειρίας 2021» απόστασης 49,8 χλμ., χωρίς αγωνιστικό χαρακτήρα, το δρόμο που κατά τον Παυσανία, ακολουθούσαν οι αρχαίοι Έλληνες οπλίτες / αθλητές, προκειμένου να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώνοντας την Ήλιδα, την τότε πόλη κράτος, με την Ολυμπία που ήταν και ο χώρος τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων με ώρα εκκίνησης την 06:15 και τερματισμό την Αρχαία Ολυμπία περί την 15:30.

Στον «Δρόμο Εκεχειρίας 2021» θα συμμετάσχουν αθλητές και αθλήτριες των χωρών – κρατών μελών του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού: Της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας, της Παλαιστίνης και του Ουζμπεκιστάν, καθώς ο εν λόγω αγώνας, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Sports and Peace» του CISM.

Επιπρόσθετα θα διεξαχθεί και ο «Δρόμος Κλεοσθένη 2021» απόστασης 5 χλμ., αγωνιστικού χαρακτήρα από το χωριό της αρχαίας Πίσας στην Αρχαία Ολυμπία με ώρα εκκίνησης την 11:00. Ο εν λόγω αγώνας είναι αφιερωμένος στον βασιλιά της Πίσας Κλεοσθένη, έναν από τους 3 σημαντικούς άνδρες της αρχαίας Ελλάδος που συμφώνησαν την Ολυμπιακή Εκεχειρία (Ίφιτος βασιλιάς της Ήλιδας και Λυκούργος νομοθέτης της Σπάρτης).

Οι ανωτέρω αγωνιστικές δράσεις, διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας, με τη συνδρομή του Δήμου Ήλιδας, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της Γραμματείας ΑΣΑΕΔ και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας