Διοργάνωση Ημερίδας και εικαστικής Έκθεσης στο Πολεμικό στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Δρόμου Εκεχειρίας 2022

Η Συμπολιτεία Ολυμπίας, σε συνεργασία με τη Γραμματεία ΑΣΑΕΔ, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, πραγματοποίησε, εκδήλωση και εικαστική έκθεση, με τίτλο «Εὐοῖ ὠκύποδα!» (Εύγε γοργοπόδαρε!)– «Από τον Κόροιβο, στον Εμίλ Ζάτοπεκ», στο πλαίσιο των δράσεων του «Δρόμου Εκεχειρίας 2022».

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν για τις διακρίσεις τους και για την προσφορά τους στο ολυμπιακό ιδεώδες αθλητές δρομείς του στίβου και ο θρυλικός δρομέας  Ολυμπιονίκης Εμίλ Ζάτοπεκ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δημοσιογράφος, Ιστορικός και  Συγγραφέας κ. Τίτος Αθανασιάδης, ανέπτυξε το θέμα: «Ο ελληνιστικός αθλητικός δρόμος ως στοιχείο της πολεμικής αρετής των Ελλήνων».

Η Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας κα Lucie Kuligová  αναφέρθηκε στον Εμίλ Ζάτοπεκ: «Αν δεν μπορείς άλλο, τρέξε πιο γρήγορα» και η Ιστορικός της Τέχνης & Επιμελήτρια της εικαστικής έκθεσης κα Αννίτα Πατσουράκη  στον τίτλο της έκθεσης: «Εὐοῖ ὠκύποδα!» (Εύγε γοργοπόδαρε!)

Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε σε πανελλήνια  πρεμιέρα  η ταινία:  «ΖΑΤΟΠΕΚ». 

Η ταινία αφορά τη συναρπαστική βιογραφία του θρυλικού δρομέα και Ολυμπιονίκη και αποτελεί την πρόταση της Τσεχίας για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, παραγωγής: 2021.