Δρόμος Εκεχειρίας 2022 “Ο Δρόμος του Κλεοσθένη”

Στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, την ιερή γη της Ήλιδας και της Ολυμπίας και κάθε τέσσερα χρόνια οι αρχαίοι Έλληνες ενωνόντουσαν για να τιμήσουν τους θεούς τους, η Συμπολιτεία Ολυμπίας διοργανώνει τον «Δρόμο της Εκεχειρίας». Τον δρόμο που οδηγεί από την Ήλιδα στην Ολυμπία. Τον δρόμο που οδηγεί από την Εκεχειρία στην Ειρήνη. Στο διάβα τους οι δρομείς, κήρυκες της Εκεχειρίας, τυγχάνουν της φιλοξενίας του Ξένιου Δία μέσα από τα χαρούμενα πρόσωπα των ανθρώπων που από τα βάθη των αιώνων φτάνει στις μέρες μας γεφυρώνοντας το αρχαίο με το σύγχρονο. Οι σύγχρονοι κάτοικοι, απόγονοι των αρχαίων Ηλείων, υποδέχονται τους δρομείς αλλά και τους περιπατητές με ένα ποτήρι δροσερό νερό από τις πηγές τους, με παραδοσιακά προϊόντα φρούτα, σταφίδες, γαλακτοκομικά, κρασιά, χυμούς, ξηρούς καρπούς, ό,τι έχει ο κάθε ένας… Καρπούς που γεννά η Ηλειακή γη και δίνουν απλόχερα στους σύγχρονους κήρυκες της Εκεχειρίας.

Στον ιερό αυτό τόπο ένα κορυφαίο γεγονός διεξήχθη τον Απρίλιο του 2016 για πρώτη φορά μετά το τέλος των Αγώνων της αρχαιότητας. Ο πρώτος δρόμος που είναι αφιερωμένος στην Εκεχειρία: «Ο δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2016».

Εκεί όπου οι αθλητές άφηναν τα όπλα τους για να αγωνισθούν, εκεί όπου ο καθένας όταν έφθανε για να αγωνισθεί τον αγώνα τον καλό, έχοντας κάνει τον δικό του δρόμο Εκεχειρίας από τον τόπο του μέχρι την Ήλιδα, εκεί όπου παραδίδοντας τα όπλα του και συνεχίζοντας άοπλος, συμμετείχε στον αγώνα της ευγενούς άμιλλας, στέλνοντας ένα μοναδικό μήνυμα, εκεί γεννήθηκε και η Εκεχειρία ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στους Αγώνες. Ένα μήνυμα όχι μόνο προς τον τότε γνωστό κόσμο, αλλά ένα μήνυμα που διαπερνά την ιστορία και φθάνει στις μέρες μας πιο επίκαιρο από ποτέ. Το μήνυμα της Εκεχειρίας. Της Εκεχειρίας που οδηγεί στην ειρήνη!

Χρειάστηκαν 1623 χρόνια για να ξαναενώσουμε την Ήλιδα και την Ολυμπία με αυτό το μοναδικό γεγονός: Τον πρώτο δρόμο που είναι αφιερωμένος στην Εκεχειρία.

Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας που ενώνει την Ήλιδα (τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων) με την Ολυμπία (τον ιερό τόπο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων) δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα. Έχει ανηφόρες, κατηφόρες είναι μακρύ και δύσκολο… όπως ακριβώς η εκεχειρία. Όμως όλοι εμείς αθλητές, στρατιωτικοί, απλοί πολίτες κρατώντας ένα κλαδί ελιάς τρέξαμε και θα ξανατρέξουμε αυτά τα 50 χιλιόμετρα για να μεταφέρουμε και να μεταδώσουμε σε όλον τον κόσμο το μήνυμα της Εκεχειρίας.

Από την ιερή γη της Ηλείας από όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις ανοίξαμε το δρόμο της δικής μας μικρής εκεχειρίας. Της μικρής εκεχειρίας που ξεκινάει από τον κάθε ένα από εμάς, από το σπίτι μας, από την αυλή μας, από τη γειτονιά μας, από την πόλη μας, για να φέρουμε στον κόσμο τη μεγάλη Εκεχειρία. Αυτήν που, τούτη τη δύσκολη για την ανθρωπότητα στιγμή, την έχουμε όσο τίποτε άλλο ανάγκη.

Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Όμως όλοι μαζί κρατώντας ένα κλαδί ελιάς από την ιερή γη της Ολυμπίας, δίνοντας τον αγώνα μας, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα γίνουμε κήρυκες της Εκεχειρίας και της Ειρήνης.

Η Εκεχειρία δεν πρέπει να είναι απλά μια προσωρινή διακοπή εχθροπραξιών που κάποιοι τη χρησιμοποιούν ως ευκαιρία για να επανεξοπλιστούν, αλλά μια ευκαιρία για διάλογο, μια ευκαιρία για συνεννόηση, μια ευκαιρία και μια ανάσα ζωής για την επικράτηση της ειρήνης.

Η Εκεχειρία είναι το σημαντικότερο βήμα για τη συνέχιση του διαλόγου και μέσω αυτού του διαλόγου, της συμφιλίωσης μεταξύ των λαών.

Ας γίνει λοιπόν η εκεχειρία το πρότυπο για τη φιλία, την αλληλοκατανόηση, την ανοχή, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την παραδοχή της υπέρτατης αξίας της ειρήνης. Κάθε μέτρο από τα 50 χλμ, από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία θα μας φέρνει κάθε φορά όλο και πιο κοντά στο στόχο, να μεταφερθεί το μήνυμα της Εκεχειρίας παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο! Κάθε δρομέας ας γίνεται αγγελιαφόρος αυτού του σημαντικού μηνύματος για την Ειρήνη! Την Ειρήνη που ακόμα και στις μέρες μας εξακολουθεί δυστυχώς να είναι ζητούμενο και όχι αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο.

Στον «Δρόμο της Εκεχειρίας»  θα βραβευθούν όλοι οι τερματίσαντες, γιατί σημασία έχει ο δρόμος και η διαδρομή προς την Εκεχειρία. Γιατί η ήττα θα είναι να μην πετύχουμε να φτάσουμε στο τέρμα, που δεν είναι άλλο από την Εκεχειρία και τελικό προορισμό την Ειρήνη.

Σας περιμένουμε να κάνουμε όλοι μαζί τον δικό μας «Δρόμο της Εκεχειρίας»!

Στόχος μας είναι κάθε μέτρο από τα περίπου 50χλμ, από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία να μας φέρνει πιο κοντά στο να μεταφερθεί το μήνυμα της Εκεχειρίας παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο! Κάθε δρομέας να γίνεται αγγελιαφόρος αυτού του σημαντικού μηνύματος για την Ειρήνη!

Στόχος της διοργάνωσης είναι οι αθλητές να τρέξουν για την Εκεχειρία και να καταφέρουν τρέχοντας σε χωματόδρομο, άσφαλτο, ανηφόρες και κατηφόρες να τερματίσουν.

Όχι μόνο για το μοναδικό, συλλεκτικό, καλοσχεδιασμένο μετάλλιο.

Όχι μόνο για την αγκαλιά ενός συγγενικού μας προσώπου που θα μας περιμένει στον τερματισμό, ούτε για το χειροκρότημα των ανθρώπων που θα συντροφεύουν τους αθλητές καθ’ όλη τη διαδρομή.

Αλλά γιατί μέσω της διαδρομής του «Μονοπατιού της Εκεχειρίας” από όπου θα διέλθουν οι αθλητές, θα οδηγήσουν σε κάτι μοναδικό:

  • Στο να ανοίξουμε το δρόμο προς την εκεχειρία και την ειρήνη κάνοντας σκοπό τη συμφιλίωση των λαών, την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας σε μια ισότιμη και ευνομούμενη κοινωνία!
  • Στην προβολή των ιδεωδών που γέννησε ο ελληνισμός που ήταν και πρέπει να είναι ο φορέας προβολής και διάδοσης της ιερής εκεχειρίας – αφού η ειρήνη ως ιδανικό δεν αποτελεί brand name, αλλά σκοπό ζωής.
  • Στην ανάπτυξη και προβολή της πυρόπληκτης ημιορεινής περιοχή της Ηλείας.

Ο αθλητισμός, ως μέρος της γενικότερης έννοιας του πολιτισμού, είναι το κλειδί για την προώθηση της ιδέας της ειρήνης και της εκεχειρίας.

Σας περιμένουμε να κάνουμε όλοι μαζί τον δικό μας «Δρόμο Εκεχειρίας»!

Όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο σπουδαίος Έλληνας υπερδρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιάννης Κούρος, που ηγήθηκε του πρώτου «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας» το 2016: «…στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε ένστολους, αθλούμενους και απλούς πολίτες, να γευθούν τη μοναδικότητα του συγκεκριμένου μονοπατιού, να διαβούν μια διαδρομή στα ίδια βήματα των αρχαίων αθλητών οπλιτών, ως ένα τελετουργικό εξαγνισμού και σεβασμού της ειρήνης, αλλά και συνάμα συνύπαρξης με συνανθρώπους διαφορετικών ιδεολογιών, πιστεύω, και παραδόσεων. Όπως στην αρχαιότητα, έτσι και σήμερα, συμμετέχοντες και επισκέπτες ενδείκνυται να νιώθουν ασφαλείς και ήρεμοι, ώστε να επιδοθούν ανενόχλητοι στην ιερότητα της προσπάθειας ή της θέασης.»

Θα υπάρξουν λεωφορεία για την καλύτερη μετακίνηση των δρομέων. Περισσότερες λεπτομέρειες εντός της φόρμας εγγραφής.

ΔΡΟΜΟΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ 2022 – Κυριακή 15 Μαΐου 2022

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScYDzVDfDeEHPgBbp6uDL_d37qDqec3zJf_2oAlpGiPJjnNOw/viewform

14/5/22 Εγγραφή στον Δρόμο Εκεχειρίας 5χλμ Πίσα-Ολυμπία “Ο Δρόμος του Κλεοσθένη 2022”

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeLlyREQmD1n1xvvvkt_WfU0kR-7C-zHVC9bB95ecsSG6py5g/viewform

Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος ιστότοπου, όπως - ενδεικτικά - κείμενα, φωτογραφίες, πολυμέσα, γραφικά, κ.λ.π), πλην των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων), αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ). Δεν επιτρέπεται στον χρήστη/επισκέπτη η με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή ρητή άδεια του ΑΣΑΕΔ, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διάθεση, διανομή, έκδοση, εμπορική εκμετάλλευση, μετάδοση, μετάφραση, συναλλαγή ή πώληση, τροποποίηση, τμηματικά ή περιληπτικά, μερικώς ή ολικά του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου του παρόντος ιστοτόπου, σε διαφορετική περίπτωση αποδέχεται πως ευθύνεται αποκλειστικά για την αποζημίωση του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Η πλοήγηση και παραμονή στον παρόντα ιστότοπο συνιστά έμπρακτη και χωρίς επιφύλαξη αποδοχή των Όρων Χρήσης.