32ο Σκακιστικό Πρωτάθλημα ΝΑΤΟ

Θριαμβευτική εμφάνιση πραγματοποίησε η Εθνική Ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας στο 32ο Σκακιστικό Πρωτάθλημα του ΝΑΤΟ ( 32rd  ΝΑΤΟ Chess Championship).

Οι αγώνες διοργανώθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας,  με την υποστήριξη την Σκακιστικής Ομοσπονδία της Εσθονίας, φιλοξενήθηκαν στην Στρατιωτική Ακαδημία στη πόλη Τάρτου της Εσθονίας από 27 Ιουνίου με 1 Ιουλίου 2022 και η Ελληνική ομάδα κατάφερε να κατακτήσει όλες  της πρώτες θέσεις, και σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο.

Το πρωτάθλημα διεξήχθη με τη συμμετοχή 15 κρατών / μελών το ΝΑΤΟ και 94 αθλητών και αθλητριών,  με  ελβετικό σύστημα 7 γύρων και χρόνο σκέψης 90 λεπτά  για όλη την παρτίδα, με προσαύξηση 30΄΄ για κάθε κίνηση από την πρώτη κίνηση.  

Οι δυο διπλοί γύροι σε πέντε ημέρες, σε συνδυασμό με τις ισχυρές συνθέσεις που είχαν οι παραδοσιακές  δυνάμεις του πρωταθλήματος (Πολωνία, ΗΠΑ, Γερμανία κ.α), έδωσαν  πολύ αμφίρροπες και εντυπωσιακές παρτίδες.

Την Εθνική Ομάδα των  Ενόπλων Δυνάμεων που έλαβε μέρος στους αγώνες, αποτελούσαν:  

Ο Υπαστυνόμος Β΄ Σπύρος Νταλαμπίρας, ως αρχηγός αποστολής,

ο Σμηναγός (Ο) Ανδρέας Νικομάνης

ο Υπαστυνόμος  Β΄ Αναστάσιος Παυλίδης

ο Ανθυπολοχαγός (Ο) Παπασημακόπουλος Αλέξανδρος

ο Επισμηνίας (ΟΑΑΔ) Κωνσταντίνος Μουρούτης και

 η Υπαρχιφύλακας Αικατερίνη Παυλίδου ως αθλητές.

H Ελληνική ομάδα κατέφερε στην πέμπτη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα του ΝΑΤΟ να σημειώσει την υψηλότερη δυνατή διάκριση σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο και παράλληλα να επιτύχει μια ακόμα διάκριση στο γρήγορο σκάκι (Blitz), σε μια διοργάνωση που παραδοσιακά αποτελεί παράλληλη εκδήλωση του πρωταθλήματος, επιβεβαιώνοντας το υψηλό σκακιστικό επίπεδο που έχει η χώρα και στους ένστολους.

Ειδικότερα, στην ομαδική βαθμολογία του Πρωταθλήματος η χώρα μας κατέλαβε την 1η θέση με 23 βαθμούς, μένοντας μακριά από όλους τους αντιπάλους της, την περσινή πρωταθλήτρια ομάδα της Πολωνίας  (2η θέση με 19,5 βαθμούς) και την ισχυρή ομάδα των Η.Π.Α. (3η θέση με 19,0 βαθμούς).

Ο υποψήφιος μαιτρ (CM) Ανθυπολοχαγός (Ο) Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος αναδείχθηκε Πρωταθλητής ΝΑΤΟ, καθώς ήταν ο νικητής του  πρωταθλήματος, με 6,5 βαθμούς σε 7 αγώνες.

Τη 2η θέση κατέκτησε ο  διεθνής μαιτρ (ΙΜ) Υπαστυνόμος Β΄ Αναστάσιος Παυλίδης, με  6 βαθμούς.

Η διεθνής μαιτρ γυναικών (WIM) και μέλος της Εθνικής Ομάδας Γυναικών Υπαρχιφύλακας Αικατερίνη Παυλίδου με 5,5 βαθμούς κατατάγη 5η , σε ισοβαθμία στις θέσεις  3-5, ενώ Σμηναγός (Ο) Ανδρέας Νικομάνης ολοκλήρωσε τελικά το τουρνουά με 5  βαθμούς και κατέλαβε την 9η θέση,  καθώς ισοβάθμησε στις θέσεις 6-12.

Επίσης  η  παρτίδα του 5ου γύρου του Έλληνα σκακιστή (ΙΜ) Υπαστυνόμου Αναστάσιου Παυλίδη με τον Αμερικανό αντίπαλό του Eigen Wang (2293), βραβεύτηκε ως η καλύτερη παρτίδα του πρωταθλήματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ανθυπολοχαγός (Ο) Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος με την απόδοση που είχε στο τουρνουά πέρασε τις 2300 μονάδες ελο και πλέον είναι ένας νέος Έλληνας FIDE MASTER (FM).

Η τρίτη μεγάλη επιτυχία ήρθε στο τουρνουά γρήγορου σκακιού (blitz) 11 γύρων, που πραγματοποιήθηκε σαν παράλληλη εκδήλωση του Πρωταθλήματος αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, με χρόνο σκέψης 3’ + 2 “ για όλη την παρτίδα για κάθε παίκτη. Ο  Έλληνας σκακιστής  (CM) Ανθυπολοχαγός (Ο) Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος ολοκλήρωσε τον αγώνα με το εντυπωσιακό 9,5 σε 11 παρτίδες  και κατέλαβε και σ’ αυτό το τουρνουά την 1η θέση, ενώ η (WIM) Υπαρχιφύλακας Αικατερίνη Παυλίδου με 8 βαθμούς κατέλαβε την 3η θέση, ολοκληρώνοντας έτσι την απολυτή κυριαρχία των Ελλήνων στους αγώνες.

Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος ιστότοπου, όπως - ενδεικτικά - κείμενα, φωτογραφίες, πολυμέσα, γραφικά, κ.λ.π), πλην των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων), αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ). Δεν επιτρέπεται στον χρήστη/επισκέπτη η με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή ρητή άδεια του ΑΣΑΕΔ, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διάθεση, διανομή, έκδοση, εμπορική εκμετάλλευση, μετάδοση, μετάφραση, συναλλαγή ή πώληση, τροποποίηση, τμηματικά ή περιληπτικά, μερικώς ή ολικά του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου του παρόντος ιστοτόπου, σε διαφορετική περίπτωση αποδέχεται πως ευθύνεται αποκλειστικά για την αποζημίωση του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Η πλοήγηση και παραμονή στον παρόντα ιστότοπο συνιστά έμπρακτη και χωρίς επιφύλαξη αποδοχή των Όρων Χρήσης.