Παρουσία Ελλήνων Ολυμπιονικών / Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Ζάμπια σε Εορταστικές Εκδηλώσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024

Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες η Αντιπλοίαρχος (ΟΛ) Αθανασία Τσουμελέκα και ο Αντιπλοίαρχος (ΟΛ) Γεώργιος Τζελίλης της Γραμματείας ΑΣΑΕΔ, κατόπιν έγκρισης της Ιεραρχίας, συμμετείχαν σε εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λουσάκα της Ζάμπιας ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024.

Οι εν λόγω αφιερωματικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Ελληνο-Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Ζάμπιας – Μοζαμβίκης, από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Λουσάκα και από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ζάμπιας, με σκοπό τη διάδοση των Ολυμπιακών ιδεωδών και των αξιών που πρεσβεύει ο αθλητισμός.  

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, οι δύο Έλληνες Ολυμπιονίκες / στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής, όπως:

– Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λουσάκα στο χώρο της Μητρόπολης, τιμήθηκαν οι δύο Έλληνες  Ολυμπιονίκες, η Αντιπλοίαρχος (ΟΛ) Αθανασία Τσουμελέκα Ολυμπιονίκης στο Στίβο στο αγώνισμα του Βάδην και ο Αντιπλοίαρχος (ΟΛ) Γεώργιος Τζελίλης, Ολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών, παρουσία επίσημων προσκεκλημένων, διπλωματικών αρχών, μελών της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ζάμπιας, αθλητών, δημοσιογράφων  και πλήθους κόσμου Ελλήνων και της Ζάμπιας.

Ο Μητρoπολίτης Ζάμπιας – Μοζαμβίκης κ. κ. Ιωάννης, στην εκδήλωση καλωσορίζοντας τους Ολυμπιονίκες, ανέφερε για τις αξίες του Ολυμπιακού Ιδεώδους ως στάση ζωής για την αποτροπή της βίας και άλλων αρνητικών κοινωνικών φαινομένων στο χώρο της νεολαίας.

Ο Γενικός Επίτιμος  Πρόξενος της Ελλάδος, κ. Μιχαήλ Κρούμπνικ, στο καλωσόρισμά του αναφέρθηκε στην αξία του Ολυμπιακού Πνεύματος και των Αξιών για τη συνεργασία και αποδοχή της διαφορετικότητας λαών και ανθρώπων.

Στη συνέχεια οι δύο Ολυμπιονίκες έκαναν επίδειξη των αθλημάτων τους, στους νέους παρευρισκόμενους και φύτευσαν δύο δέντρα ελιάς, σύμβολο της ειρήνης,  στη δεξιά και αριστερά πλευρά της προτομής του Διονυσίου Σολωμού που βρίσκεται εντός του χώρου της Μητρόπολης.

– Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 η Μητρόπολη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης και το Επίτιμο Ελληνικό Προξενείο στην Λουσάκα της Ζάμπιας, πραγματοποίησαν Διεθνές Συμπόσιο σε χώρο του Αθλητικού Ολυμπιακού Κέντρου Ζάμπιας  με 18 ομιλητές από  8 χώρες: Ζάμπια, Μοζαμβίκη, Λ. Δ. του Κονγκό, Ελλάδα, Ν. Αφρική, Κίνα και Μαλάουι.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, 20 και 21 Ιουνίου 2024,  πραγματοποιήθηκαν  επίσημες επισκέψεις με τους Ολυμπιονίκες μας σε κρατικά σχολεία της Ζάμπιας και της Ιεραποστολής.
Τόσο η Αντχος (Ολ) Τσουμελέκα Αναστασία, όσο και ο Αντχος (ΟΛ) Γεώργιος Τζελίλης αναφέρθηκαν στους Ολυμπιακούς αγώνες και τις αξίες τους, μοιράζοντας στη συνέχεια αναμνηστικά δώρα.

Το  Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία ειρήνης με διοργανωτές τη Μητρόπολη Ζάμπιας και το Επίτιμο Ελληνικό Προξενείο στη Λουσάκα με τη συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας Λουσάκας και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ζάμπιας.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου, Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα, εορτάστηκε στον Ιερό  Ναό του Αγίου  Βασιλείου η εορτή  της Πεντηκοστής. 

Με μεγάλη συγκίνηση συμμετείχαν οι Ολυμπιονίκες μας σε όλες τις εκδηλώσεις, τους οποίους ο Σεβασμιότατος κ.κ. Ιωάννης  τους  τίμησε με αναμνηστικό μετάλλιο της Μητροπόλεως, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι καθιερώνεται η 23η Ιουνίου ως μέρα Εορτασμού Ολυμπιακής Παιδείας στη Ζάμπια και ο Άγιος Νεκτάριος προστάτης του αθλητισμού, για τον οποίο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο συνέδριο Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος ιστότοπου, όπως - ενδεικτικά - κείμενα, φωτογραφίες, πολυμέσα, γραφικά, κ.λ.π), πλην των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων), αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ). Δεν επιτρέπεται στον χρήστη/επισκέπτη η με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή ρητή άδεια του ΑΣΑΕΔ, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, διάθεση, διανομή, έκδοση, εμπορική εκμετάλλευση, μετάδοση, μετάφραση, συναλλαγή ή πώληση, τροποποίηση, τμηματικά ή περιληπτικά, μερικώς ή ολικά του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου του παρόντος ιστοτόπου, σε διαφορετική περίπτωση αποδέχεται πως ευθύνεται αποκλειστικά για την αποζημίωση του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Η πλοήγηση και παραμονή στον παρόντα ιστότοπο συνιστά έμπρακτη και χωρίς επιφύλαξη αποδοχή των Όρων Χρήσης.